Sari la conținut

Ariușd, Covasna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ariușd
Erősd
—  sat  —

Ariușd se află în România
Ariușd
Ariușd
Ariușd (România)
Poziția geografică
Ariușd se află în Județul Covasna
Ariușd
Ariușd
Ariușd (Județul Covasna)
Localizarea satului pe harta județului Covasna
Coordonate: 45°46′39″N 25°40′38″E ({{PAGENAME}}) / 45.77750°N 25.67722°E

Țară România
Județ Covasna
Comună Vâlcele

SIRUTA64960
Atestare documentară1520

Altitudine[2]505 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total547 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal527177
Prefix telefonic+40 x67 [1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Ariușd în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773
Ariușd în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773
Ariușd în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Ariușd (maghiară Erősd) este un sat în comuna Vâlcele din județul Covasna, Transilvania, România. Se află în partea de vest a județului, în Depresiunea Brașovului, pe Olt.

Localitatea este situată pe malul drept al râului Olt, în partea vestică a județului Covasna, la limita cu județul Brașov, pe valea pârâului Ariușd, la o altitudine de 501 m. Pe teritoriul acestei așezări se află cunoscuta stațiune eneolitică de unde provine Ceramica de Ariușd.

Prima atestare documentară datează din anul 1520, însă descoperirile arheologice ne dovedesc faptul că zona a fost locuită cu mult înainte. Stațiunea eneolitică situată la 300 m. nord-vest de sat, pe "Dealul Tyiszk" a fost semnalată pentru prima dată în anul 1869, ulterior, între anii 1895-1906 a fost cercetată prin săpături de mică întindere, continuând între anii 1910-1913 cu explorarea unei suprafețe de 515 mp. la care se mai adaugă o portiune cercetată in 1925. Săpăturile au fost reluate în anul 1968.

Stratul arheologic al stațiunii cu o grosime medie de 3,5 m. cuprinde 7 nivele și anume (de sus în jos): humus gălbui, humus negru, terramare (cu urme de așezare), strat de vălătuci (cu fundament de locuințe și vetre), o altă pătură de terramare intermediară, un al doilea strat de vălătuci iar ultimul nivel format din a treia pătură de terramare cu vetre răzlețe. Șase din aceste nivele, conținând un inventar bogat de eneolitic se referă la două așezări succesive numite de cercetători Ariușd-I, respectiv Ariușd-II ce aparțin uneia și aceleași culturi, caracterizată printr-o ceramică pictată, bicromă și tricromă, înrudită cu aceea de la Cucuteni. În nivelul de humus gălbui de la suprafața stațiunii s-au găsit fragmente ceramice cu impresiuni de sfoară și un târnăcop cu brațele opuse aparținând culturii Schneckenberg. Ceramica celor două straturi eneolitice de locuințe de la Ariușd, lucrată cu mâna, prezinta trei categorii și anume: ceramica monocromă (cenușie sau roșiatică mată, neagră sau brună lustruită), ceramica fină bicromă (neagră sau brun-roșcată lustruită, ornată cu motive pictate în alb) și ceramica tricromă (pictată în alb, roșu și negru). Atât prin parcularitățile tehnice cât și prin formele și ornamentele sale, ceramica de Ariușd se încadrează în inventarul culturii Cucuteni-Tripolie.

Cercetările efectuate în anul 1980 la o distanță de cca. 800 m. nord-vest de sat, pe dealul "Csókás", au dus la identificarea unei așezări din prima epocă a fierului, suprapusă de o fortificație medievală timpurie. Cu această ocazie a fost descoperit și un mormânt de incinerație din epoca romană. Tot aici s-au descoperit cărămizi, țigle, obiecte din fier și mai multe fragmente ceramice romane. În "Valea Cetății" s-au descoperit fragmente ceramice din epoca târzie a bronzului, precum și o urnă de aspect hallstattian, din prima epocă a fierului.

Atracții turistice

[modificare | modificare sursă]
  • Biserica Refomat-Calvină, construcție secolul al XVIII-lea
  • Biserica Ortodoxă
  • Parcul geologic "Stăncile Ciocașului"
  • Valeriu Cavruc. Repertoriul Arheologic al județului Covasna, Seria Monografii Arheologice I, ISBN 973-0-00-735-7.
  • Stanca Constantin, Ráduly Gitta. Județul Covasna, Monografie, Editura Sport Turism București 1980.
  • Ioan Pisota, Maria Ivănescu, Elena Mihai. Județul Covasna, Ed. Academiei RSR, București 1975
  • Dumitru Popa. Așezările rurale din Dacia romană intercarpatică, ISBN 973-590-706-2
Panorama satului Ariușd, Covasna în decembrie 2009.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ariușd
  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth